Sörmland ultramarathon 2012

Igår var det dags för Sörmlands pärla SUM, 50 km terränglöpning efter Sörmlandsleden. Jag har både gått och sprungit på leden tidagare och vet att det finns en del blöta partier och med tanke på hur mycket det har regnat senaste tiden så kunde man räkna med att bli blöt och lerig.

Första 5 kilometrarna går på motionspspår och grusväg och det är väldigt lätt att springa för fort i början. Min plan var att hålla igen lite för att orka med de tuffare terrängpartierna som kommer längre fram. 200 meter efter start konstaterar jag att jag ligger straxt bakom tätklungan och förstår att jag springer på tok för fort, sänker farten lite och försöker hitta ett lugnare tempo. Det kommer ikapp en löpare och vi håller sällskap 8 km, pratade mycket ultralöpning riktigt kul. Innan Strålsjön vid 10 kilometer tyckte jag att det gick lite fort och släppte av lite på tempot, hade sedan det ganska tungt fram till 20 kilometer. Efter 20 km blir det löpning på väg i en mil och där hade jag planerat att trycka på lite men jag hade svårt att få upp fart det är lite som att förkylningen jag hade i september har tagit ner flåset med 10 procent.

När jag svängde av vägen för att springa in i skogen igen hörde jag löparen framför mig säga -änligen får vi svänga av, jag kunde inte hålla med mer. Skönt att komma in i skogen igen. Terrängen efter 35 km var ganska blöt och det var inte förrän efter 40 km som det blev torrare.

Efter marathonpaseringen kände jag att jag hade goda chanser att springa under 4:20 höll upp farten så gott jag kunde och när jag svängde in på motionsspåret när det är 2 km kvar så hade jag gott om tid. På spåret blev jag omsprungen och försökte hålla ryggen på den löparen. Sprang och väntade på sista rejäla uppförsbacken i mot mål. Helt plötsligt befinner vi oss vid mål och jag bara känner att det här är fel. En felspringing på 500 meter, tusan också där sumpade jag 4:20-målet. Vände tillbaka och hittade backen, på väg uppför hör jag att en löpare närmar sig bakom och jag tänker att jag aldrig ska släppa förbi honom, sprurtar allt jag har och tar mig i mål på preliminära tiden 4:20:50.

 

1 tanke kring ”Sörmland ultramarathon 2012

  1. Anders Uhrvik

    Verkar intressant lopp inför nästa år…..om jag inte har oturen att drabbas av någon ytterligare åkomma!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *