Farthållare Stockholm Marathon

I år igen har jag äran att få vara farthållare. Det är ett otroligt roligt uppdrag, att få hjälpa andra löpare att nå sina mål.

Från början skulle jag springa med 4:30-flaggan från startgrupp F men för några veckor sen blev jag kontaktad av en annan farthållare som ville byta från 4 timmarsgruppen. När jag kom till Stadion blev det ytterligare ett byte, det var en löpare som ville springa tillsammans med sin kompis och frågade om vi kunde byta startgrupp. Jag hamnade till sist med 4 timmars-flaggan i startgrupp D. Passade mig bra för jag skulle på studentfirande på kvällen.

Vid starten möter jag två andra farthållare som också ska springa på fyra timmar. Vi pratade ihop oss om loppet. Vi ska hålla jämn fart genom hela loppet och vi startar våra klockor vid startskottet. Sen ska vi springa in den tid det tar innan vi passerar startlinjen. Det innebar att vi skulle hålla runt 5:35 fart för att gå i mål på 4 timmar.
När starten gick fastnade jag lite bakom ett gäng löpare och de andra farthållarna hann sticka iväg. Det var ingen ide att försöka jaga ikapp från början utan jag tänkte att jag kommer ikapp under loppet.
Fram till Hamngatan var det väldigt trångt. Jag gav bort min ballong till en väldigt glad flicka på Strandvägen. Klart lättare att springa utan den.
Vid slussen var det trångt i backen upp och flera löpare hade redan börjat gå. Jag hade flera löpare som hade pratat med mig vid starten som jag nu sprang och pratade med. Tittade bakåt och kunde konstatera att det var många som hängde på mig.
Uppför Hornsgatan flöt det på bra men efter Zinken innan Västerbron så var det väldigt trångt. Tappade en del tid där. Uppför Västerbron var det ett härligt drag på publiken och musiken. Nerför bron försökte jag hålla ner farten men det gick lite för fort, runt 5:10. Sänkte sedan farten på Norr mälarstrand. Resten av varvet flöt på bra och helt plötsligt svängde vi ut vid tv-huset och startade varv 2. När vi passerade Gärdet så såg jag mina farthållarkollegor som låg cirka 100 m framför mig och 100 m. bakom fanns löparna från startgrupp E.
Passerade halv maran med 30 sekunder tillgodo. Vid 23 km kom 3:45-gänget som hade startat 12:10 springandes förbi. Det blev lite rörigt i några hundra meter, höll extra koll på klockan så att vi inte drogs med i deras tempo.

På Djurgården var det många löpare som började få det jobbigt, kände mig själv lite seg. Tog en gel och lite extra sportdryck vid Cirkus. Ute på Strandvägen kändes det lättare igen, mer publik och inte så långt kvar.
Vid 30 km så kommer det upp en löpare bredvid mig och frågar -Ursäkta men när kommer den här Västerbron? Borde vi inte ha sprungit förbi den nu.
Jag berättar att vi har redan sprungit över den och frågar om han har sprungit Stockholm Marathon tidigare. Då berättar han att det är hans första Marathon och han har hört så mycket om den här bron.
Mot slutet av loppet försöker jag peppa löparna, det är många som har det tungt efter Centralen. Förklarar att det inte är så långt kvar och när vi passerar Odenplan är det bara att ösa på. Har en del löpare som har hängt med från början och ser fortfarande väldigt pigga ut. När vi passerar Vasaparken säger jag att de måste springa ifrån mig nu och plocka ut det som går. Flera säger tack och hej då och matar på. Då känns det som att jag har gjort ett bra jobb. Sista 2 km är bara ren glädje, springer och ler hela tiden, peppar löpare och publik så mycket jag kan.

När jag kommer fram till sista 100 m så ser jag en löpare som ligger ner på banan och inte kommer upp, det är 2 löpare som hjälper honom. När jag har kommit i mål så kommer det en annan farthållare och ber mig och hjälp att få honom i mål. Vi springer ut och lyfter upp honom och stötar honom att han kommer i mål.

En riktigt härlig dag.

Fullt utrustad farthållare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *